Tanker om Mode / Stil / Bæredygtighed

Blog

Tag på en bæredygtig sommerferie ved havet i Danmark

I takt med, at det danske folk har fået en større bevidsthed om bæredygtighed, er det også blevet mere normalt – og måske endda lidt prestigiøst – at holde sin ferie i Danmark. Når du holder ferie i Danmark, skåner du nemlig miljøet. Især, hvis du i stedet ville have anvendt flytransport til at holde ferie i udlandet. Flere danskere har nemlig fået øjnene op for, at Danmark er et skønt land med mange fine attraktioner. Blandt andet kan du holde ferie ved havnen i Danmark. Her har du mulighed for at tage på ravjagt. Selve jagten er typisk rigtig sjov for børn. Hvis du altså tager sådan nogle med på ferien. Derudover er rav også et helt fantastisk materiale, som du blandt andet kan lave mange fine smykker af.

Hvad er rav?

Rav er hærdet harpiks. Selve harpiksen har dryppet ned i skovbunden. Her har det så lagt i tusindvis af år, hvor det til sidst er blevet hærdet og derved blevet til rav. Dog finder du ikke rav i nogen skovbund længere. Tværtimod har både havet, floder og istiderne fået transporteret ravet rundt omkring. Derfor vil du i dag oftest finde det ved den jyske vestkyst samt ved de baltiske landes Østersøkyst.

Gør som vikingerne – tag på ravjagt

Ravjagt har virkelig har fået en renæssance i Danmark, men faktisk går ravjagten lang tilbage i tiden. I bronzealderen og vikingetiden har rav haft en stor betydning for økonomien i de nordiske lande. Både grækerne, etruskerne og romerne ville gerne have fat i rav, da det blev betragtet som en luksusvare. Derfor er ravjagt absolut ikke nogen ny opfindelse. Hvis du gerne vil læse mere om ravjagte, kan du læse mere på nettet.

Hvad er en ravlygte?

En ravlygte har til formål at få rav til at reflektere et gult lys, så du bedre kan finde ravet på lang afstand. Ravlygter kommer i flere forskellige varianter. Nogle af lygterne er særligt velegnede til at lyse i vand samt langt på land. Dog kan den form for lygter typisk ikke lyse særligt bredt. Hvis du ønsker en lygte, der både kan lyse langt og bredt, skal du derfor være sikker på, at lygten lever op til begge krav. Derudover kan du også få lygter, der får ravet til lyse ekstra gult op. Det er særligt en fordel, hvis du er nybegynder. Hvis du i stedet gerne vil på ravjagt om dagen, er der også udviklet lygter til dette formål. Ravjagt er noget man kan være fælles om, derfor er ravjagt også noget man kan lave med familien

 

Hvad får ravet til at lyse?

Nogle mennesker siger, at rav lyser i mørke, men det er egentlig ikke rigtigt. Rav reflekterer lyset i mørket. Rav indeholder nemlig mikroorganismer, der sender et lys tilbage, når de bliver lyst på. Hvilken farve ravet reflekterer tilbage vil afhænge af, hvordan mikroorganismerne i ravet er sammensat. Med en ravlygte har du også mulighed for at indstille på lysets bølgelængde. Derved kan ravet få en mere gul refleksion, som er lettere at se. Du har også mulighed for at indstille på lygtens vinkel, hvilket også gør det lettere at se ravet.

 

Recommended Articles