Tanker om Mode / Stil / Bæredygtighed

Blog

Vælg tøj af bæredygtige materialer

Sponsoreret indhold

Man siger, at klæder skaber folk – og vælger du tøj af bæredygtig og holdbar kvalitet, er du også både med på tidens helt store og vigtige bæredygtighedstrend, og du vil kunne få tøj, der kan holde i mange år og/eller blive genanvendt, når du er færdig med at bruge det.

Det kan dog være lidt af en jungle at gennemskue, hvad der kommer fra en bæredygtig tøjproduktion, og hvad der ikke gør. Derfor er et godt sted at starte også at orientere sig i, hvilke materialer der er de mest bæredygtige at producerer tøjet i. På denne måde får du en smart og konkret indgangsvinkel til at træffe dit valg ud fra.

I dette indlæg har vi derfor samlet en lille oversigt over nogle af de mest bæredygtige materialer, som tøj produceres i. Du kan læse mere om hvert enkelt materiale og dets særlige egenskaber i forhold til bæredygtighed herunder.

Uld

Uld er et skønt, naturligt materiale, som rummer rigtig mange gode egenskaber, når man bruger det til alt fra uldtørklæder til uldundertøj. For det første er uld både enormt absorberende og vandskyende – det lyder måske paradoksalt, men ikke desto mindre har ulden en evne til at absorbere fugten fra huden, uden at det gør tøjet, som ulden er brugt til, fugtigt. Ikke desto mindre absorberer ulden ikke eksempelvis svedlugt, ligesom andre materialer kan gøre det, og derfor er uld i forskellige tykkelser også populært til både sommer- og vinterbeklædning.

Tencel

Tencel er et tekstilmateriale, der er produceret af træfibre. Det er altså et organisk, men ikke animalsk materiale. Tencel bliver lavet, når træfibrene kommer igennem en kemisk proces, der gør, at det kan spindes til garn. Den kemiske proces, der kræves for at skabe Tencel, er bæredygtig, fordi den foregår i et såkaldt lukket system. Det vil sige, at kemikalierne genbruges, og at der ikke udledes spildevand, der kan bære forurening med sig til den omkringliggende natur.

Tencel er et meget slidstærkt og åndbart materiale, som hurtigt er blevet populært til eksempelvis skjorter, bukser og kjoler.

Bomuld

Bomuld kan nogle gange dele vandene, når man taler om bæredygtige materialer. For bomuld er ét af de allermest anvendte fibre til tekstiler i verden, og den store efterspørgsel har også medført, at der i mange bomuldsproduktioner bruges pesticider og andre kemikalier for at fremtvinge en solid høst. Ikke desto mindre findes der også mere bæredygtige bomuldsproduktioner, så man stadig kan udnytte alle de positive kvaliteter, som bomuldsfibrene har.

Bomuld er nemlig også et særdeles slidstærkt og absorberende materiale, der er blødt og meget behageligt i brug. Derfor er det også alverdens tekstilmateriale, der fremstilles i bomuld. Alt fra tæpper, pudebetræk, håndklæder og sengetøj til tøj og andre beklædningsgenstande.

Recommended Articles