Tanker om Mode / Stil / Bæredygtighed

Blog

En lidt mere bæredygtig fest

Der er mange måder som din fest kan være mere bæredygtig på, og der er mange forskellige grader som du og din samvittighed kan gradbøje bæredygtigheden på, for lad os bare indrømme det: Fester er ikke det vi forbinder med bæredygtighed – og i de fleste tilfælde med god grund.

Med lidt omtanke, kan du dog være med til at gøre det lidt mere bæredygtigt. Selvom festen er det vigtigste for mange, er det nemlig også rart at vide at man har været med til at gøre en smule for at gøre det lidt mere bæredygtigt.

Leje i stedet for at eje

En af de første ting du kan gøre, er at leje det der er muligt, i stedet for at købe det. For eksempel kan du i stedet for at købe en billig popcorn maskine i dit lokale supermarked (som ender i skuffen eller på genbrugspladsen som elektronikskrot) leje en popcorn maskine, som andre kan have glæde af nogle få dage senere.

Den større maskine kræver måske lidt mere af det hele, for at blive fremstillet, i forhold til den lille. Til gengæld vil den måske være udlejet mellem 40 og 100 gange på et år, alt efter størrelsen på udlejeren. Hvis de 100 personer der lejer den på et år alle valgte at købe en maskine, som de ender med at bruge i gennemsnit 2-4 gange på et år, så skal der dog formentlig ikke meget hovedregning til, for at konkludere at det kan give mere mening at leje maskinen.

Derudover sparer du plads i skabene. For helt ærligt – kommer du til at bruge maskinen meget mere, og hvor mange af gangene udover festen, kunne de laves i en gryde i stedet?

Det samme gør sig gældende ved udlejning af slush ice maskine, hvor det dog kan være sværere at få en god hjemmemaskine i en ordentlig kvalitet, uden at det koster en bondegård.

Pynt og konfetti

Engangsartikler er fjenden nr. 1, når det kommer til fester. Det er dejlig nemt, og hvis du absolut skal have engangsartikler, så sørg for at vælge de mest miljøvenlige alternativer. Det kan eksempelvis være papir/pap i stedet for plast – men husk på at meget papir/pap engangsemballage også er lamineret med plastik, for at sikre at det kan holde.

Derudover så er pynt og konfetti værd at være opmærksom på. Det gør festen mere festlig, men kan det begrænses eller undgås, så er du også et langt stykke her. Meget konfetti (især det med glimmer) er ikke særlig miljøvenligt.

Flasker og dåser

Det er fristende at have en stor skraldespand som går til ”småt brandbart”, hvor alt lige fra madrester til dåser uden pant (og måske også med) kommer i. Gør det nemt for gæsterne at være med til at gøre en forskel, og opsæt poser der kan puttes dåser, flasker mv. i, så der er styr på affaldet. Det er meget nemmere at få styr på det fra start. For lad os være ærlig – når du er træt og udmattet efter festen, kommer du ikke til at sortere alle andres affald fra festen – og så forbliver det affald i stedet for ressourcer.

Recommended Articles