Tanker om Mode / Stil / Bæredygtighed

Blog

Sådan gør du dit hjem mere bæredygtigt

Vi er kommet til et punkt, hvor det er meget vigtigt, at man forsøger at leve mere bæredygtigt. Man behøver ikke at give slip på alle livets glæder; man bør blot ændre lidt på sine vaner. Mennesker er desværre vanedyr, så er det ikke altid en nem sag. Heldigvis er der alligevel meget, du kan gøre i dit hjem.

Den bæredygtige livsstil

Den bæredygtige livsstil gør en forskel for vores planet, for den almene dansker er medansvarlig for en del overforbrug og den resulterende forurening. Selvfølgelig kommer en stor del af forurening fra firmaer; et studie viser, at cirka 71% af globale udledninger siden 1998 kan være et resultat af industri mere end det enkelte menneske. Men det hele hænger alligevel sammen, og hvis man som enkeltperson køber mindre ting, vil fabrikker forhåbentlig producere mindre. Derfor er dit job om individ at formindske dit forbrug.

Vælg genbrug

Hvordan kan du formindske dit forbrug i hjemmet? Det kan gøres på flere forskellige måder. Du kan blandt andet gøre det, ved at købe ting i genbrug, når du har brug for noget ”nyt”. Det kan være alt fra tallerkener til spisestole, og det gør en stor forskel. Når du køber nyt, sender du nemlig et signal til firmaet om, at der er efterspørgsel efter deres produkter. Når du ikke køber nyt og vælger genbrug i stedet, får firmaet ikke det signal, og som resultat bør både efterspørgsel og produktion mindske, og dermed forurening. Det er også derfor, du bør donere dine egne ting til genbrug, så andre kan gøre det samme.

Vælg kvalitet

Dog er det ikke alting, der kan købes i genbrug. Det er ærgerligt, men det er sandt, og nogle gange må man ud og investere i noget splinternyt. Det kan være fristende at vælge noget billigt, men hvis det betyder, at kvaliteten er lav, er det ikke det smarteste valg. Vælg i stedet for noget af kvalitet; det kan være dyrere, men det vil holde længere, og dermed formindske dit forbrug i den periode, hvor du bruger det. Det kan være billigere i længden end at gentagne gange skulle købe noget af lavere kvalitet. Du kan få overblik over forskellige kvalitetsgenstande til hjemmet hos Herligthjem.dk.

Det, du har i køleskabet

Du kan også gøre dit hjem mere bæredygtigt ved at tage et kig på det, du har i køleskabet. Madvarer påvirker nemlig miljøet en hel del. Det gælder for eksempel kød og mejeriprodukter. Langt de fleste af Danmarks marker går til dyrefoder, og dyrene kræver også meget vand. Især køer udleder meget metangas, som er en problematisk drivhusgas. Hvis du begrænser dit indtag af kød og mejeriprodukter, undgår du at støtte den forurening og det forbrug. Der findes heldigvis mange opskrifter, der hverken kræver kød eller mejeriprodukter, og der findes også lækre alternativer til begge dele.

Det, du har i garderobeskabet

Det er også værd at overveje, hvad du gemmer på af tøj. Tøj kræver rigtig meget at producere, og det er med til at forurene vores have. Tøj bliver nemlig farvet og vasket, nogle gange gentagne gange, unde produktionen, og som resultat kommer mikrofibre og mikroplastik ud af stoffet og kemikalierne og ud i havet. Det ødelægger koralrev og økosystemer i havet, så det er en god idé at købe mindre mængder af tøj, eller i det mindste købe det i genbrug eller af klimavenlige producenter.

Elforbrug

Der er selvfølgelig også spørgsmålet om forbruget af el og varme. Danmark er et koldt land, så det kan være svært at undgå at tænde for varmen, så det kan være nemmere at fokusere på elforbruget. Det gælder de små dårlige vaner, som mange af os har. Sluk for de elektriske apparater, du ikke bruger, sluk fjernsynet, når du ikke ser det, lad vær med at have enheder til opladning konstant eller natten lang, sluk lyset efter dig, og prøv generelt at gøre ting, som ikke kræver skærme. Det er ikke let, men det er heller ikke umuligt, og det kan føles befriende at gøre.

Pas på vores planet

Som du kan se, skal du ikke give op på livets glæder for at være bæredygtig. Du må gerne købe ting til dit hjem, men vælg genbrug eller høj kvalitet. Du må gerne nyde lækker mad, det behøver bare ikke være kød og mejeriprodukter hver gang. Du må gerne købe flot tøj, men vælg genbrug eller noget, der er grønt produceret. Det handler om at rette på dine vaner mere end at danne nye, og det kan man sagtens gøre, hvis man vil. Små skridt kan stadig føre langt!

 

Recommended Articles