Der er generelt stor fokus på bæredygtighed. Det gælder også den mad, vi spiser, og her er der for tiden meget fokus på miljøbelastningen fra traditionel kødproduktion. Løsningen kan være insekter som alternativ protein-kilde. Melormen er et af de insekter, der kan få særlig stor betydning. Det ser vi nærmere på i denne artikel.
Melorme er nemme at håndtere
En af de helt store fordele ved melorme er, at de er robuste og utrolig nemme at håndtere. Hvis du selv vil have hands-on, kan du bestille en portion her: https://insektorama.dk/salg/melorme-tenebrio-molitor/. På denne hjemmeside finder du også både foder og udførlige vejledninger.
En anden fordel er også, at melorme-produktion er næsten uendelig skalerbar. På den ene side kan du gå og hygge om et par hundrede gram derhjemme, mens en stor produktionsfacilitet problemfrit vil kunne håndtere tusindvis af tons.
Melorme versus traditionel kødproduktion
Der er faktisk næsten kun fordele ved produktion af insektkød, sammenlignet med traditionel kødproduktion med f.eks. køer, grise og fjerkræ. Fordelene er bl.a.:
- Lavere vandforbrug
- Reducerede pladskrav
- Bedre foderudnyttelse
- Sundere kød
- Reduceret varme/energi-behov
- Velegnet til tredjeverdens-lande
Lavere vandforbrug
Melorme er ekstremt gode til at ”holde på vandet”, så de behøver reelt slet ikke vand, hvis blot de fodres med væskeholdigt foder som f.eks. køkkenaffald i form af frugt og grønt.
Og det vil bestemt være en væsentlig faktor i fremtiden, hvor vandressourcerne forventes at blive begrænsede. Udnyttelsen af vandressourcerne forbedres generelt med en faktor 10 i forhold traditionel kødproduktion.
Reducerede pladskrav
Traditionelle husdyr har behov for en del plads at bevæge sig på – særligt hvis der skal tages hensyn til dyrevelfærd. Melorme trives omvendt med minimal plads, og de er ligefrem tilbøjelige til at klumpe sig sammen, hvis der er for meget plads.
Melorme produceres i flade bakker, som kan stables. Man kan med andre ord have en vertikal produktion, hvor højden kan være næsten uendelig. På en enkel kvadratmeter kan der således produceres tonsvis af melorme-kød, hvis højden udnyttes.
Bedre foderudnyttelse
Melorme er utrolig gode til at udnytte foderet, og det gælder i øvrigt insekter helt generelt. Foderspildet ved traditionel kødproduktion er i runde tal 5 gange så stort. Så her er der altså rigtig mange penge at spare.
I et bæredygtigheds-perspektiv handler det heller ikke kun om foderet i sig selv, men også omkring foder-produktion, og -transport.
Sundere kød
Traditionelle kødprodukter er ikke problemfrie. Der er bl.a. problemer med fedtindhold, ensidig ernæringsprofil, kemikalierester og meget andet.
Mange af disse problemer er løst ved at bruge insektkød. Det er fedtfattigt, indeholder sunde fedtsyrer som f.eks. omega 3 og indeholder også en del fibre (hvis hele insektet bruges)
Reduceret energibehov
Som udgangspunkt kræver insektproduktion faktisk varmetilførsel (i hvert fald her på de vestlige breddegrader), eftersom insekter er vekselvarme og derfor har brug for varme fra omgivelserne.
Problemet løser dog helt sig selv, hvis produktionen skaleres op. Når mange melorme går sammen, skabes der nemlig en smule friktionsvarme, og i en stor produktion vil der reelt generes så meget varme, at det kan bruges som alternativ overskudsenergi.