Tanker om Mode / Stil / Bæredygtighed

Blog

Skrædder i nutid

Et fag i baggrunden

Når de fleste tænker på en skrædder, lyder det næsten som et eventyr fra H.C Andersen. Eller måske en børnebog hjemme på bogreolen i børneværelset. Men det er faktisk et fag som stadig er aktuelt i den moderne verden. Ikke alt tøj bliver masse produceret i udlandet. De fleste tøjbutikker har et eller andet samarbejde med en lokal skrædder. Det kan jo være at kunden finder et par bukser som ikke passer i længden og så skal til en skrædder for at blive lagt op. Men det er selvfølgelig ikke muligt at leve af at ligge et par bukser op engang i mellem fra de lokale tøjbutikker. Så mange gange har den lokale skrædder et andet hovedprodukt som er den primære indtægtskilde. Det kan være at skrædderen laver kjoler selv, som bliver solgt på bestilling. Eller måske er det en brudekjole forretning som har deres egen skrædder i huset.  

 

Masseproduktion eller skrædder

Meget af det tøj vi køber og har på hver dag, bliver masse produceret et sted udenfor landets grænser. Det er billigere for tøjbutikkerne og så kan de tjene mere på salget til kunderne. Men nogen foretrækker alligevel at få tøjet skræddersyet i enkelte situationer. Det kan være tøj til en speciel lejlighed som en stor fest, eller måske til sit arbejde hvis man gerne vil have noget tøj som ingen andre har. Kjoler er tit det tøj som oftest bliver skræddersyet, men også jakkesæt kan forekomme. En skrædder kan hjælpe med at finde den helt rigtige stil, og måske få lavet en kjole som man aldrig selv ville have tænkt var muligt. Eller som man måske ikke turde at købe i en almindelig tøjbutik fordi den aldrig vil sidde perfekt på en. 

 

Jobmuligheder

Det kan måske syntes at skrædderfaget lidt er et nicheområde, og at jobmulighederne ikke er så mange. Og det kan der til dels være noget om. Det er typisk i teater eller filmbranchen at skrædder jobbene er, eller måske hvis man vil hen imod møbel polstring kan der være nogen jobs at hente. Men de fleste skræddere er selvstændige som laver arbejde for de lokale butikker, og så har et hovedprodukt samtidigt. Der findes enkelte store skrædderier med ansatte, men da fagets jobmuligheder er få, er der ikke så meget udskiftning på de arbejdspladser der måtte være.

 

Konklusion

Selvom jobbene er få, og konkurrencen fra de mange tøjbutikker er hård. Så er det ikke umuligt at udleve sin drøm som skrædder. Men det læner sig en del op ad at skulle være selvstændig, selvom det måske ikke lige er det man sigter efter. Men hvis man er klar på det, er det bare at springe ud i skrædderfaget.

Recommended Articles