Tanker om Mode / Stil / Bæredygtighed

Blog

Bæredygtig mode

Bæredygtighed har vundet opmærksomhed i modeindustrien i årevis, men det er først for nylig, at bæredygtig praksis er blevet en vigtig del af designeres kreative processer. Bæredygtig mode er ikke et nyt koncept, men der er en række nye bæredygtige praksisser, der er dukket op i de senere år. En nøgletrend er at bruge bæredygtige materialer og produktionsmetoder i tøj. En anden trend er at bruge genbrugte eller upcyclede materialer til at skabe miljøvenligt tøj.

Fremtiden for mode

Bæredygtig mode er nået langt siden starten, men der er stadig arbejde at gøre. Praksis for bæredygtig mode kan have en stor indvirkning på miljøet, og de bør omfavnes af både designere og forbrugere. Skal du købe en gave til hende, kan bæredygtigt tøj, valgt med omtanke derfor være en overvejelse værd.

Her er et par grunde til, at bæredygtig mode er vigtig:

  • Bæredygtig modepraksis kan hjælpe med at reducere mængden af affald, der produceres
  • Bæredygtig mode kan hjælpe med at spare energi og ressourcer

Hvad er bæredygtig mode

Der er intet svar på dette spørgsmål, da bæredygtig mode er et komplekst koncept, der kan omfatte en række forskellige ideer og praksisser. Men generelt set sigter bæredygtig mode mod at reducere eller undgå miljøpåvirkningerne fra tøjproduktion, herunder brugen af miljøskadelige materialer og processer og udtømning af naturressourcer.

Derudover søger bæredygtig mode ofte at fremme social og miljømæssig retfærdighed ved at give adgang til kvalitetstøj til alle mennesker, uanset socioøkonomisk status.

Definitionen af bæredygtig mode er stadig til debat, men generelt refererer den til tøj og tilbehør, der kan bæres flere gange og er lavet af materialer, der kan genbruges eller genbruges. Bæredygtig mode er også ofte designet med økologiske principper i tankerne, såsom at bruge naturlige farvestoffer eller stoffer.

På trods af at definitionen er til debat vinder bæredygtig mode indpas, efterhånden som flere mennesker bliver opmærksomme på de miljømæssige og sociale konsekvenser af traditionel tøjproduktion.

Kan mode være bæredygtig

I det hele taget er det til debat om mode overhovedet kan være bæredygtig, fordi det kræver så mange ressourcer at fremstille tøjet, og modeindustrien er kendt for at skabe nye kollektioner meget ofte – i nogle tilfælde helt ned til dagligt.

Når det er sagt, så kan du dog være med til at fremme udviklingen i en bæredygtig retning, ved at sørge for at handle med omtanke. Det gælder både i forhold til produktion, distribution, brug og bortskaffelse.

Sådan er du bæredygtig i din mode

Ved at vælge mere bæredygtigt fremstillet tøj, hjælper du ikke kun med at spare naturressourcer, men reducerer også dit Co2-aftryk. Nogle overvejelser du kan gøre, når du skal shoppe næste gang, kan være følgende:

  • Køb brugt og vintage tøj eller upcycle det tøj du allerede har
  • Lav en bytte-ordning med dine veninder, eller i et online fællesskab
  • Tænk over hvilke materialer der er brugt i dit tøj
  • Gå efter nogle anerkendte certificeringer, såsom GOTS, Svanemærket, Ecocert og lignende

Jeg håber at ovenstående har været med til at sætte gang i nogle tanker hos dig, og måske har været med til at hjælpe dig med at være lidt mere bæredygtig i din shopping adfærd i fremtiden.

Recommended Articles