Tanker om Mode / Stil / Bæredygtighed

Blog

Vælg bæredygtige materialer når du køber møbler!

Et møbel er et meget dyrt produkt at producere i forhold til udledning af drivhusgasser og miljøskader generelt, men sådan behøver det ikke være. I denne artikel vil vi præsentere dig for de 4 mest bæredygtige materialer, du skal kigge efter, når du køber møbler!

  1. Træmøbler

Træ er et af de mest brugte materialer i møbelproduktion. Det bruges i en række forskellige møbelapplikationer og kan bruges på en række forskellige måder under produktionsprocessen. Træ er et fornybart materiale, og produktionen af ​​det er relativt bæredygtig, alt efter hvordan den driftes.

Hovedproblemet med træmøbelproduktion er det faktum, at træet ofte købes fra store virksomheder, der har været forbundet med ubæredygtig skovrydning i dele af verden (eksempelvis regnskoven i Sydamerika). Disse virksomheder har ingen betænkeligheder ved at fælde et stort antal træer for at øge deres fortjeneste, og derfor bør du altid købe dine træmøbler af virksomheder eller producenter, der er FSC mærket. Dette mærke betyder nemlig, at der føres kontrol med, at al den brugte træ i deres produktion kommer fra bæredygtigt skovbrug.

  1. Bambusmøbler

Bambus er et materiale, der er almindeligt anvendt i møbelproduktion. Bambus’ CO2-aftryk er ekstremt lavt, hvilket gør det til et meget bæredygtigt materiale.

Hovedproblemet med bambus er, at det skal høstes hurtigt for at bevare bambusplanternes sundhed. Dette kan føre til, at skovene bliver overplantet og -høstet for at kunne følge med efterspørgslen, hvilket leder til, at jorden er nødt til at hvile i mange år, før den kan beplantes igen.

  1. Metalmøbler

Metal er et meget almindeligt anvendt materiale i møbelproduktion. Det bruges i produkter lige fra stole til skriveborde til lamper. Metal er et meget bæredygtigt materiale, men det er ikke altid produceret på en bæredygtig måde. Også her er det altså derfor væsentligt, at du går din producent og/eller forhandler i sømmene og sikrer, at produktionen af dit metalmøbel er afviklet på en bæredygtig måde.

  1. Bioplasticmøbler

Polyuretan er et meget almindeligt anvendt materiale i møbelproduktion. Det bruges ofte i siddemøbler, hvor det bruges som polstringsskum. Polyuretan er én type plastic blandt mange, der i dag anvendes til møbelproduktion, hvilket naturligvis sjældent er bæredygtigt, når man tager i betragtning, hvordan plastic oftest produceres i dag, nemlig af olie. Ikke desto mindre kan polyuretan (og mange andre typer plastic) i dag syntetiseres gennem bioaffald og biologisk udvundne olier. Dette gør det endelige materiale fornybart, og derfor slår du et stort slag for bæredygtigheden, hvis du køber dine plasticindeholdende møbler i bioplast.

Det vigtigste at huske er, at disse materialer kun er bæredygtige i deres produktion, hvis de ikke kommer fra skadelige leverandører. Det bedste du kan gøre er at finde en leverandør, der er gennemsigtig i deres produktionsmetoder og er villig til at besvare dine spørgsmål.

 

Det er til sidst også vigtigt at huske, at møbler er et relativt stort produkt at producere, og disse fire materialer er kun muligheder, der er relativt bæredygtige. Det er svært at finde møbler, der er 100 % bæredygtige.

Recommended Articles